Wuppie » Specials » Musicals
Wuppie: Informatie van A tot Z

Musicals uitgelicht

Ben jij ook een musicalfan? Dan zit je goed bij deze special! Verschillende musicals worden hier uitgelicht en er komen er steeds meer bij. Grote kans dat, als jij zo'n fan bent, je de beschreven musicals al gezien hebt tenzij ze hun première nog niet hebben gehad. Daarnaast zie je mogelijk musicals beschreven staan waar je zelf nog erg graag heen wilt.
Voordat je de verschillende musicals gaat bekijken, vind je het mogelijk interessant om eerst wat algemene kennis over musicals op te doen.

De term ''musical''

Hoe is de term ''musical'' eigenlijk in het leven geroepen?
Musical is een vorm van theater waarin muziek, dans, liedjes en gesproken dialogen gecombineerd worden.
Sinds het begin van de 20ste eeuw worden musical-theaterstukken kortweg 'musicals' genoemd.

Geschiedenis van de musical

De productie van de eerste musicals vondt plaats aan het eind van de 19e eeuw in New York.
De scheidslijn tussen musical en verwante genres is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende producties die 'de eerste musical in de geschiedenis' worden genoemd. The Black Crook uit 1866 wordt vaak genoemd, maar velen beschouwen pas het veel grootschaligere Show Boat uit 1927 als eerste musical. Kennelijk roept het woord musical vooral associaties op met begin 20ste eeuwse groteske Amerikaanse showmuziek.

Broadway en West End

Broadway in New York en, vanaf 1960 het West End in Londen, staan internationaal bekend als de plaatsen die toonaangevend waren op musicalgebied. Bekende musicals waren o.a.: Hair, Cats, Les Misérables, Evita, Phantom of the Opera, The Lion King en Chicago.


Musicalopkomst in Nederland

In Nederland werden de eerste musicals in 1950 uit Amerika geïmporteerd zoals Porgy and Bess (1957) en Free and Easy (1959). In de jaren 60 kwamen met Kiss me Kate, My Fair Lady, en Anatevka de eerste Nederlandse producties op de planken. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven de eerste originele Nederlandstalige musicals, zoals Heerlijk duurt het langst (1965) en En nu naar bed (1971). In de jaren 70 waren Jos Brink en Frank Sanders met hun groep Tekstpierement de drijvende kracht achter de Nederlandse musical. Hun eerste musical Maskerade was meteen een succes.

In de jaren 80 vierde theater Carré haar 100-jarig bestaan met de musical Cats. Mede door het succes hiervan begon Joop van den Ende grootschalige musicals naar Amerikaans voorbeeld te produceren (Les Misérables). Hij opende musicaltheaters in Scheveningen (Circustheater) en Utrecht (Beatrixtheater), waar net als in Amerika, producties net zo lang kunnen blijven draaien als het publiek er belangstelling voor heeft (open end producties).

In 1991 maakte Joop van den Ende zijn eerste eigen musical, Cyrano de Bergerac werd Cyrano de Musical. Het Franse verhaal werd herschreven door Koen van Dijk. De muziek werd geschreven door Ad van Dijk (geen familie van Koen) en het werd geregisseerd door Eddy Habbema. De hoofdrol werd vertolkt door Bill van Dijk. Het decor werd ontworpen door Paul Gallis en Yan Tax ontwierp de kostuums. In 1992 werd de musical bewerkt en op Broadway gespeeld, met matig succes. In 1993 werd de Amerikaanse versie een paar maanden in Carré gespeeld.


Nederland is een populair musicalland geworden. De bezoekersaantallen liggen in vergelijking met andere landen erg hoog, net zoals de enorme verscheidenheid aan producties. De kwaliteit van producties en acteurs in de musicalwereld zijn van een hoog niveau. Nederland heeft dan ook een hoog aanzien in de internationale musical- en theaterwereld. Elk jaar worden de fel begeerde Musical Awards uitgereikt onder leiding van presentator Frits Sissing.

Voor nog meer informatie, o.a. over welke musicals waar gespeeld zijn, in welke jaartallen en welke musicals er überhaupt in de wereld te zien zijn geweest, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Musical
Musical: Joseph and the amazing technicolor dreamcoat

Musical: Joseph and the amazing technicolor dreamcoat

Het beroemde verhaal van Jozef in het oude Egypte is omgetoverd tot een musical vol kleur die dagelijks voor uitverkochte zalen zorgt. Het is dé hit van theaterseizoen 2008 - 2009. Lees er hieronder s…

Musical: Mamma Mia!

De musical Mamma Mia! Al eerder uitgevoerd tussen 2003 en 2006 waar 1.2 miljoen mensen in Nederland van hebben mogen genieten, maar in september 2009 verschijnt de musical weer op de planken! Als nati…

Musical: Mary Poppins

Binnenkort is het zo ver: dan gaan we in Nederland op zoek naar onze Mary Poppins! Net als voor de musical Joseph and the technicolor dreamcoat zal de hoofdrolspeler Mary Poppins gezocht worden in het…
Gepubliceerd door Wuppie op 10-07-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!