Wuppie » Specials » Lichamelijk ongemak

Lichamelijke klachten met informatie en adviezen

Dagelijks zijn vele mensen op zoek naar antwoorden op het internet over lichamelijk ongemak dat zij ervaren. Het advies is om bij twijfel altijd even langs je huisarts te gaan. Wil je liever zelf informatie vergaren en tips opdoen, dan is er op het internet waarschijnlijk veel over jouw klacht te vinden. Zo ook in deze special, waar verschillende lichamelijke klachten aan de orde komen.

Reguliere geneeswijzen

''Reguliere geneeskunde'' heeft deze naam, omdat deze officieel erkend wordt. Binnen universiteiten wordt ze gedoceerd en deze vorm wordt toegepast in ziekenhuizen. Het is de over het algemeen gangbare vorm van geneeskunde. Wettelijk is vastgesteld wie de reguliere geneeskunde mag beoefenen. Er zijn ook paramedische beroepen die onder de reguliere geneeskunde vallen, zoals logopedie en fysiotherapie.

Medicijnen

Medicijnen zijn geneesmiddelen waarvan d.m.v. wetenschappelijk onderzoek hun geneeskracht is bewezen. Ze worden voorgeschreven door een bevoegd regulier arts.

Alternatieve geneeswijzen

De alternatieve geneeskunde is een manier van behandelen van lichamelijke klachten waarvan niet door wetenschappelijk onderzoek bewezen is dat het werkt. Denk bijvoorbeeld aan een acupuncturist of een osteopaat.

Alternatieve geneesmiddelen

Alternatieve geneesmiddelen zijn middelen waarvan niet d.m.v. wetenschappelijk onderzoek hun geneeskracht is bewezen. Denk aan middelen van het merk Weleda of A. Vogel. Alternatieve geneesmiddelen zijn onder te verdelen in homeopathische- en antroposofische geneesmiddelen. Er bestaat een grote overeenkomst tussen homeopathische geneesmiddelen en antroposofische geneesmiddelen. Beiden worden bereid met ingrediënten uit de natuur. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: mineralen, planten met een genezend effect en dierlijke substanties. Een andere overeenkomst is dat bij beide middelen, de ingrediënten verdund zijn. Hierdoor zou de werking van het middel toenemen. Het verschil is dat homeopathische geneesmiddelen zeer verdund worden. Bij antroposofische geneesmiddelen wordt dit minder gedaan.

Bijwerkingen

Zowel medicijnen als alternatieve geneesmiddelen kunnen bijwerkingen geven. Er ontstaan dan naast de huidige klacht andere lichamelijke klachten door het gebruikte geneesmiddel. Lees daarom voor gebruik en/of inname altijd goed de bijsluiter.

Welke geneesmiddelen vergoedt de zorgverzekering?

Reguliere medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering, nadat je je eigen risico hebt betaald. Als je een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen- en middelen afsluit, worden deze middelen vergoed tot een maximum. Door de aanvullende verzekering is je maandpremie wel hoger dan wanneer je alleen een basisverzekering afsluit.
Tarwevrij dieet: help, wat kan ik eten?!

Tarwevrij dieet: help, wat kan ik eten?!

Een tarwe-allergie. Je hebt het zelf, iemand in je omgeving heeft het of je hebt er wel eens van gehoord. Mensen met een tarwe-allergie kunnen voedingsmiddelen waar tarwe in zit slecht verdragen. De h…

Hooikoorts; wat is het en wat kun je eraan doen?

Hooikoorts, een vervelend verschijnsel wat bij veel mensen weer op komt zetten zodra de eerste zonnestralen gevallen zijn. Wat is hooikoorts en wat kun je eraan doen?
Spastische darm

Spastische darm

Het prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is precies een spastische darm, welke klachten treden hierbij op en hoe kun je deze kla…

Winterkwalen aan je handen

Net zoals wintervoeten kunnen je handen ook flink te lijden hebben onder de kou. Zo kun je door de kou winterhanden krijgen, kloven kunnen spontaan in je handen schieten en dode vingers kunnen een gev…

Een blaasontsteking hebben

Ken je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoelt tijdens het plassen? Mogelijk heb je dan een blaasonsteking. Wat is het, hoe v…

Slijmbeursontsteking

Regelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ontstaat het, wat kun je eraan doen en wat zijn de bijbehorende klachten?
(jeugd)puistjes; hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf?

(jeugd)puistjes; hoe voorkom je ze en hoe kom je er vanaf?

Puistjes, de één heeft er een beetje last van, de ander veel en sommigen hebben er zelfs helemaal geen last van. Wanneer je ze wel hebt komen ze meestal opzetten op een leeftijd waarop je je al zo onz…

Aambeien; hoe voorkom je het en hoe kom je er vanaf?

Aambeien, heel wat mensen heeft er last van. Nog te vaak blijven mensen met de aandoening lopen omdat ze er niet meer naar een huisarts durven. Wat zijn aambeien eigenlijk, hoe ontstaan ze en hoe kom…

Verstopping; wat doe je eraan en hoe voorkom je het?

Verstopping, een vervelend verschijnsel in je buik. Je stoelgang is ontregeld, je ontlasting zit vast en komt er met moeite en vaak ook met pijn uit. Je hebt een opgezwollen buik en last van buikpijn.…
Wintertenen; wat is dit voor iets en wat kun je er aan doen?

Wintertenen; wat is dit voor iets en wat kun je er aan doen?

Heb jij 's winters ook zo'n laste van gevoelige, zere tenen? Je zou wel eens last kunnen hebben van wintertenen. Wat zijn wintertenen, hoe ontstaat dit verschijnsel en wat kun je er aan doen? Lees het…
Gepubliceerd door Wuppie op 01-03-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Reguliere_geneeskunde
  • http://www.de-lemniscaat.nl/verschil-antr-hom.html