Gezonde en ongezonde voeding anno 2015
De supermarkt staat vol met voedingsmiddelen, maar eten wij anno 2015 nog wel gezond voedsel? Dezelfde vraag valt te stellen over hetgeen we drinken. Aan veel producten worden toevoegingen gedaan. Biologisch eten, is dit werkelijk gezonder dan groenten en vlees zonder deze naam? Onder deze special vallen artikelen die nader ingaan op voedsel en dranken die we nuttigen en toevoegingen die daaraan worden gedaan. Daarbij ook allergieën of intoleranties die mensen kunnen ontwikkelen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen of toevoegingen die daarin zijn gedaan.
Voedsel vroeger en nu
Vroeger bestonden er nog geen voedselfabrieken, geen smaakversterkers, E-nummers, etc. Vroeger haalden mensen hun voedsel, net als dieren dat deden, uit de natuur. Vrouwen verzamelden groenten, fruit en zaden. Mannen gingen op jacht, voor vlees en vis. Hun voedsel kende geen toevoegingen. Het kwam puur uit de natuur.
Ook nu eten wij nog groenten en fruit uit de natuur, maar vaak is het bespoten met gif. Gif om ongedierte te bestrijden. Ook worden er vaak toevoegingen aan ons groeten en fruit gedaan om het een mooiere kleur te geven. De consument vindt het hierdoor aantrekkelijker om het product te kopen. Veel voedingsmiddelen die wij nu alledaags gebruiken worden bereid en verpakt in fabrieken. Er worden vaak toevoegingen gedaan om het product langer houdbaar te houden, om het een mooie kleur te geven of om het lekkerder te laten smaken. Denk bij het laatste aan zoetstoffen. Hoe gezond is onze huidige voeding nog, zou je denken als je dit weet?
Voedsel intoleranties en allergieën
Ons eten wordt steeds meer bewerkt en ons lichaam is dat van oorsprong niet gewend. Veel mensen ontwikkelen in deze tijd daarom een intolerantie of allergie tegen bepaalde (ingrediënten van) voedingsmiddelen, toevoegingen zoals kleurstoffen en E-nummers, etc. Lang niet altijd wordt het ontdekt dat de klachten die iemand heeft, kunnen komen door voedsel dat niet goed wordt verdragen. Toch zie je ook de voedselindustrie meegaan met voedsel dat minder goed verdragen wordt door mensen. Neem het speltbrood dat je nu in vele supermarkten en bij bakkers kunt kopen. Veel mensen kampen met een tarwe-intolerantie of een glutenallergie. Neem het Zonnatura- en het glutenvrije schap in de supermarkt met suikervrije producten en glutenvrije koekjes en brood.
Biologisch
Steeds meer mensen zijn zich er van bewust dat het voedsel en de dranken die ze binnen krijgen, niet puur uit de natuur komen maar veelal zijn bewerkt. Om die reden kiezen steeds meer mensen ervoor (meer) biologisch te gaan eten. Deze voeding gaat meer terug naar onze oorsprong. Biologische voeding is onbewerkt en wordt niet bespoten. Biologisch vlees is vrij van antibiotica en groeihormonen. Wel zijn deze producten over het algemeen duurder dan niet-biologische producten.
Door de bomen het bos niet meer zien
Twijfel je of bepaald voedsel of een drank goed voor je is? Vaak geeft je lichaam het zelf aan. Let op je darmen, maag, je energie (vlak na het eten of drinken), je hartslag. Laat bij twijfel een bepaald voedingsmiddel tijdelijk weg en kijk of je je anders/beter voelt.
Een tarwe-allergie. Je hebt het zelf, iemand in je omgeving heeft het of je hebt er wel eens van gehoord. Mensen met een tarwe-allergie kunnen voedingsmiddelen waar tarwe in zit slecht verdragen. De h…
Spelt, een graansoort dat je steeds meer in de schappen kunt vinden. Zeker het speltbrood raakt steeds meer in trek. Spelt, wat is dit voor graansoort? Waarin verschilt het met andere graansoorten? En…
Gepubliceerd door Wuppie op 02-03-2015, laatst gewijzigd op 04-03-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.